Wątróbka z morelami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smażona wątróbka zawsze kojarzy mi się z jabłkami i tak też bardzo mi smakuje. Jednak tym razem przygotowałam ją ze świeżymi morelami. Nie z cebulą, bo smażona jest ciężkostrawna i osobiście nie przepadam za nią. Dzięki morelom moja wątróbka jest lekka i kwaskowa.

  • 30 min

Składniki:

  • • 500 g wątróbki z indyka
    • 8 moreli
    • sól, pieprz do smaku
    • 5 łyżek oliwy do smażenia
    • ewentualnie mąka do obsypania wątróbki

Wątróbka z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Morele umyć, wyjąć pestki, przekroić na ósemki.
    • Rozgrzać oliwę i obsmażyć wątróbkę, którą można obtoczyć w mące.
    • Wątróbkę namoczyć w zimnej wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
    • Obsmażyć wątróbkę na oliwie na złoty kolor, dodać morele i jeszcze chwilę przesmażyć.
    • Gotową watróbkę przyprawić solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy