Połączenie wątróbki z ogórkiem okazało się bardzo trafione. Dodatek koperku i chilli dopełnił smakowo całość. Danie jest lekko pikantne oraz słodko - kwaśne.
Składniki:
ok. 500 wątróbi drobiowej
1 średni ogórek gruntowy (200g)
1 średnia biała cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki oleju
2 łyżki śmietany 12%
2 łyżki wody
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta chilli
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Wątróbka z ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w piórka, czosnek na plastry - zeszklić na oleju.
2.Dodać oczyszczoną wątróbkę i smażyć 1 - 2 min na silnym ogniu, mieszając.
3.Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w półtalarki (półksiężyce). Dodać do wątróbki. Wlać wodę, dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i chilli. Dusić 5 - 10 min (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia), co jakiś czas mieszając.
4.Następnie dodać śmietanę, wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Danie doprawić do smaku.
Komentarze