Wątróbka z cebulą

0 (0 ocen)

Po przepis zadzwoniłam do mamy, bo pamiętałam, że kiedyś nam ją przygotowywała.

Składniki:

  • 300 g wątroby wieprzowej
    2 cebule
    1 łyżka smalcu lub olej
    mąka pszenna
    sól, pieprz

Wątróbka z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w półplastry. Wątróbkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Mięso obtaczać w mące. Na patelni rozgrzać smalec lub olej i na gorący tłuszcz wkładać kawałki wątróbki. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przełożyć do rondla i przyprawić. Przykryć i trzymać w cieple.
    Na patelnie wrzucić cebulę i ją podsmażyć. Dodać sól i pieprz. Podlać gorącą wodą i dusić kilka minut do miękkości (woda powinna prawie cała odparować). Cebulę przełożyć do usmażonej wątróbki. Całość dusić razem jeszcze kilka minut.

Komentarze

Podobne przepisy