Smażona wątróbka zawsze kojarzy mi się z jabłkami i tak też smakuje mi najbardziej. Moja wątróbka jest lekka, kwaskowa dzięki jabłkom i słodkawa za sprawą żurawiny. I bez cebuli, bo smażona jest ciężkostrawna.
20 min
Składniki:
• 500 g wątróbki z indyka
• 3 jabłka
• sól, pieprz do smaku
• 1/2 szklanki żurawiny
• 1 łyżeczka majeranku
• 5 łyżek oliwy do smażenia
Wątróbka z indyka z jabłkiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.
• Rozgrzać oliwę i obsmażyć.
• Wątróbkę namoczyć w zimnej wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki.
• Obsmażyć wątróbkę na oliwie na złoty kolor, dodać jabłka, żurawinę, majeranek, 1/4 szklanki wody i poddusić chwilkę pod przykryciem. Woda ma odparować.
• Gotową watróbkę przyprawić solą i pieprzem.
Komentarze