Wątróbka i kiszona kapusta świetnie się komponują smakowo. Otulone cienką warstwą ciasta francuskiego doskonale nadają się na ciepłą przekąskę, jak i danie główne.
60 min
Składniki:
20 dag wątróbki drobiowej,
20 dag kiszonej kapusty,
½ słodkiej papryki,
1 cebula,
gotowe ciasto francuskie ( ok 300 g),
sól,
pieprz,
ostra papryka w proszku,
kminek,
olej,
1 jajko
Wątróbka z kapustą we francuzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kapustę wypłukać, odcisnąć, posiekać i dołożyć do papryki i cebuli. Krótko przesmażyć, doprawiając solą, pieprzem, papryką i kminkiem.
Wątróbkę szybko obsmażyć na drugiej patelni i przełożyć do kapusty.
Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć na niego farsz i zwinąć jak roladę. Końce ciasta zawinąć pod spód. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, posmarować wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Podawać lekko przestudzone.
Komentarze