Wątróbka z pieczarkami

4.51 (154 ocen)

  • 30 min

Mój stary sposób na przyrządzenie wątróbki wieprzowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 grubszy płat wątróbki wieprzowej
    700 ml. zimnego mleka + 2 przeciśnięte ząbki czosnku + płaska łyżeczka soli + łyżeczka cukru
    2 średnie cebule
    olej do smażenia
    250 g jak najmniejszych pieczarek
    80 ml śmietany 30%
    sól, pieprz biały do smaku
    mąka do lekkiego obtoczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-28178mn 1. Wątróbkę umyć, oszuszyć, pokroić pod ukosem tak aby kawałki były dość szerokie.
    W mleku rozpuścić sól i cukier, dodać czosnek i tym zalać plastry wątróbki, odstawić do lodówki na 12 godzin.

    Po tym czasie wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • image-0crjlkp 2. Teraz lekko obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju z obu stron pod przykryciem.
    Na drugiej patelni przysmażyć pokrojoną cebulę i dodać do wątróbki.
  • image-0mmgyq9 3. Pieczarki opłukać. pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię po smażonej wcześniej cebuli, po trochu dolewać śmietankę i dusić.
    Po ok. 10 minutach zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
  • image-2313jnu 4. Pieczarkami w sosie polać po wierzchu wątróbkę gotową do podania.
  • 5. Tak przyrządzona wątróbka jest w środku jędrna i jednocześnie bardzo aromatyczna.
    Polecam smakoszom :)

Porady

U mnie zajadaliśmy z chlebem i ze smakiem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować