Wątróbka z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oszuszyć, pokroić pod ukosem tak aby kawałki były dość szerokie.
W mleku rozpuścić sól i cukier, dodać czosnek i tym zalać plastry wątróbki, odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie wątróbkę wyjąć z mleka, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.Teraz lekko obtoczyć w mące i smażyć na gorącym oleju z obu stron pod przykryciem.
Na drugiej patelni przysmażyć pokrojoną cebulę i dodać do wątróbki.
3.Pieczarki opłukać. pokroić na ćwiartki i wrzucić na patelnię po smażonej wcześniej cebuli, po trochu dolewać śmietankę i dusić.
Po ok. 10 minutach zdjąć z ognia i doprawić do smaku.
4.Pieczarkami w sosie polać po wierzchu wątróbkę gotową do podania.
5.Tak przyrządzona wątróbka jest w środku jędrna i jednocześnie bardzo aromatyczna.
Polecam smakoszom :)
Komentarze