Wątróbka a'la strogonow. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć i zagotować. Pozostawić do wystygnięcia i pokroić w cienkie paski. Wywar po gotowanych grzybach zachować. Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki.
Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i musztardą. Zredukować do połowy. Na drugiej patelni przesmażyć krótko przygotowaną wątróbkę, posolić i posypać majerankiem. Połączyć zawartość obu patelni i całość dusić jeszcze 5 minut.
Komentarze