Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowo-ziołowym.

5 (163 ocen)

  • 25 min

Szybkie , tanie i bardzo smaczne danie z ogólno dostępnych produktów .

  • 25 min

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej ( porcja dla 3-4 osób )
    1 cebula
    2 łyżki masła ( może być klarowane wtedy nie dodaję oleju )
    2 łyżki oleju roślinnego ( dowolnego )
    0,5 szklanki mleka ( dowolnego )
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    1 płaska łyżka musztardy stołowej
    1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    2 łyżki słodkiej śmietanki 18 % lub jedna duża łyżka śmietany kwaśnej 18%
    1 płaska łyżeczka Kucharka lub Vegety
    pieprz i sól
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka drobiowa w sosie śmietanowo-ziołowym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dodajemy cebulkę . 1. Wątróbkę myjemy , czyścimy i osuszamy . Smażymy na rozgrzanym maśle z olejem przez 5 minut . Dodajemy pokrojona w piórka cebulę i smażymy kolejne 5 minut . Wlewamy mleko wymieszane z mąką i musztardą . Dodajemy rozmaryn , bazylię, szczyptę pieprzu ,kucharka i dusimy pod przykryciem przez 10 minut przez co jakiś czas mieszając .
  • Dodajemy śmietanę . 2. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy mieszając . Doprawiamy w razie potrzeby solą i posypujemy natką pietruszki . W przypadku gdy potrawa jest za gęsta dodajemy troszkę wody . Podajemy zaraz po przygotowaniu .

Porady

Można podawać z ryżem , ziemniakami , pieczywem oraz ulubioną surówką .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować