Smażona delikatna wątróbka podawana z owocami borówki i czerwonymi ziemniakami ma wyjątkowy smak.Danie jest niezwykle smaczne i bardzo zdrowe.Alternatywą dla borówek jest aromatyczny sos z malin.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- ziemniaki młode -duże: 4 sztuki
- wątróbka drobiowa: 300 gramów
- sałata strzępiasta-liście: 2 sztuki
- borówka do mięs (borówka do mięs (w słoiku) "Łowicz"): 4 łyżki
- młode buraczki (potrzebujemy tylko buraczków,bez liści): 2 sztuki
- koperek (pęczek): 1 pęczek
- sól i pieprz ( do smaku): 2 szczypty
- sól do gotowania ziemniaków: 1 szczypta
- olej rzepakowy: 3 łyżki
Wątróbka drobiowa z borówką i czerwonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki myjemy,kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka z osoloną wodą.Ziemniaki obieramy,kroimy na małe kawałki i wrzucamy do wody z buraczkami.Gotujemy 15-20 minut.Odstawiamy.
2.Wątróbkę przygotowujemy do smażenia:dokładnie myjemy,kroimy na kawałki.Na patelnię wlewamy olej rzepakowy,rozgrzewamy i smażymy na niej wątróbkę.Pod koniec smażenia posypujemy solą i pieprzem (do smaku).
3.Myjemy liście sałaty i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym.Umieszczamy na talerzach,a na sałacie układamy usmażone kawałki wątróbki i ziemniaki,(które nabrały czerwonego koloru).Ziemniaki posypujemy koperkiem.Wokół wątróbek nakładamy owoce borówek(po 2 łyżki na talerz lub według uznania).Danie wygląda apetycznie,smakuje naprawdę genialnie!Ziemniaki kolorystyką współgrają z owocami borówki i naprawdę nikogo nie trzeba zachęcać do zjedzenia tego zdrowego dania.
Komentarze