Klasyczna wątróbka w gęstym, zawiesistym sosie jest wspomnieniem z dzieciństwa, które nie których przyprawia o mdłości. Również za nią nie przepadałam dlatego powstał ten przepis, który okazał się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 duża cebula
5 ząbków czosnków
3 średnie marchewki
1 duży korzeń pietruszki
1 mały seler
400 g pomidorów pelati
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
6 łyżek oliwy
pieprz czarny
sól
Wątróbka duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwi, wrzucamy wątróbkę i podsmażamy do momentu, gdy nie będzie widoczna krew. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w półplasterki. Na patelni do duszenia rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie warzywa, czosnek przeciśnięty przez praskę, liście laurowe i ziele angielskie.
2.Dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut, następnie dodajemy zblenderowane pomidory i dusimy kolejne 5 minut. Na samym końcu dodajemy kawałki wątróbki bez tłuszczu, mieszamy i dusimy wszystko razem około 5 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Danie powinno być lekko pikantne, więc nie żałujmy pieprzu. Podajemy na gorąco z tłuczonymi ziemniakami.
Komentarze