Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami

5 (159 ocen)

  • 25 min

Ta wersja wątróbki na pewno zasmakuje osobom, które za nią nie przepadają. Sos jest kremowy i delikatny, a wątróbka miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami albo świeżym pieczywem.

  • 25 min

Składniki:

  • • 500g wątróbek drobiowych,
    • Mleko do moczenia wątróbki,
    • 1 cebula,
    • 2 łyżeczki musztardy,
    • ½ łyżeczki suszonej bazylii,
    • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,,
    • ¾ szklanki śmietany kremówki,
    • ½ szklanki bulionu drobiowego,
    • 1 łyżeczka mąki,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami 1. Wątróbki płuczemy, osuszamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia wątróbki osączamy, usuwamy z nich błonki i kroimy na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  • Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami 2. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy cebulę i wątróbki. Smażymy razem kilka minut aż cebula się zeszkli.
  • Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami 3. Bulion mieszamy z mąkę i wlewamy do wątróbek, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy musztardę, zioła, patelnię przykrywamy i całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  • Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami 4. Następnie wlewamy śmietanę, mieszając całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować