Ta wersja wątróbki na pewno zasmakuje osobom, które za nią nie przepadają. Sos jest kremowy i delikatny, a wątróbka miękka i soczysta. Najlepiej smakuje z ziemniakami albo świeżym pieczywem.
25 min
Składniki:
• 500g wątróbek drobiowych,
• Mleko do moczenia wątróbki,
• 1 cebula,
• 2 łyżeczki musztardy,
• ½ łyżeczki suszonej bazylii,
• ½ łyżeczki suszonego rozmarynu,,
• ¾ szklanki śmietany kremówki,
• ½ szklanki bulionu drobiowego,
• 1 łyżeczka mąki,
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
• Sól,
• Pieprz,
• Masło i olej do smażenia
Wątróbki w sosie śmietanowym z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki płuczemy, osuszamy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy je na noc do lodówki. Następnego dnia wątróbki osączamy, usuwamy z nich błonki i kroimy na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozpuszczamy tłuszcz i wkładamy cebulę i wątróbki. Smażymy razem kilka minut aż cebula się zeszkli.
3.Bulion mieszamy z mąkę i wlewamy do wątróbek, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy musztardę, zioła, patelnię przykrywamy i całość dusimy około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
4.Następnie wlewamy śmietanę, mieszając całość zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Danie zdejmujemy z ognia i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczywem.
Życzę smacznego
Komentarze