Wątróbki drobiowe w malinach

4.5 (184 ocen)

  • 15 min

Nie należę do wielbicieli wątróbki, jednak raz na jakiś czas ją robię. Przemawia do mnie wersja wątróbki z dodatkiem owoców - jabłek, gruszek, ale także malin. Dzisiejsza propozycja, to właśnie wątróbka drobiowa na roszponce, polana lekko kwaśnym sosem z malin.

  • 15 min

Składniki:

  • - wątróbki z kurczaka
    - maliny
    - mąka kukurydziana
    - sól morska
    - pieprz kolorowy
    - masło klarowane
    - roszponka/rukola
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne Wątróbka

Wątróbki drobiowe w malinach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy mąką kukurydzianą wymieszaną z solą morską. Wątróbki dokładnie obtaczamy w mące z dodatkiem soli - będą miały lekko chrupiącą skórkę. Wątróbki smażymy na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym przez 3-4 minuty z każdej strony. W trakcie smażenia posypujemy świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.
    Maliny rozgniatamy widelcem, kilka możemy zostawić w całości.
    Na talerzu układamy roszponkę lub rukolę (z rukolą smak będzie ciekawszy, bardziej zdecydowany), kładziemy na nią usmażone i pokrojone wątróbki, polewamy sosem z malin. Podajemy z grzanką z chleba gryczanego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Maliny Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować