Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie.

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne ,nietypowe danie, szybkie i eleganckie. Wędzony łosoś ułożony na gorących ziemniakach przejmie ich naturalne ciepło ,lekko ogrzany nie stanie się suchy i włóknisty. Delikatny jarmuż idealnie pasuje do łososia.

Składniki:

  • 600g wędzonego łososia, plastry
    350g małych ziemniaczków
    150ml śmietany 36%
    80dag jarmużu
    2 jabłka
    2 łyżki masła
    125 ml soku jabłkowego
    1 łyżka natki pietruszki
    sól, cukier, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wędzony łosoś z jarmużem i plasterkami ziemniaków w śmietanie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Jarmuż umyć ,odciąć ogonki, grube nerwy, zalać osoloną ,wrzącą wodą ,ugotować, przecedzić i zmiksować.
    Obrane jabłka zetrzeć na "łezkach", dodać razem z sokiem i masłem do jarmużu. Dusić kilka minut, dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku i smacznego.
    Jeżeli wolimy możemy zrobić jarzynkę z zasmażką.
    Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, można poszatkować. Gotować w osolonej wodzie 5 minut ,niech pozostaną lekko twardawe. Odcedzić i włożyć do ciepłej śmietany oprószonej pieprzem.
    Plastry ziemniaków ze śmietaną rozłożyć na 3/4 powierzchni talerza, a na pozostałej jarzynkę z jarmużu. Łososia ułożyć fantazyjnie na ziemniakach i niezwłocznie podawać. Łosoś powinien być leciutko ciepły, nie gorący.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować