Koperta z wędzonego łososia ze szpinakiem ląduje na moim talerzu w towarzystwie puree zrobionego z pomidora, zielonego groszku i sera bryndza. Wiecie co? Dobre to! Więc może się skusicie? Może na obiad? Może na kolację?
20 min
Składniki:
WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
1 (duży) plaster wędzonego łososia
200g świeżego szpinaku
2 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz czarny
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać sprasowany czosnek, wymieszać, następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę. Plaster wędzonego łososia rozłożyć na folii aluminiowej. Rozłożyć ostudzony szpinak, zawinąć w kopertę. Owinąć delikatnie folią aluminiową i włożyć do lodówki.
PUREE POMIDOROWO-GROSZKOWE Z BRYNDZĄ
1 pomidor
50g sera bryndza
1/2 puszki groszku konserwowego
sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
+ pomidor, groszek konserwowy, listki bazylii (do dekoracji)
Wędzony łosoś ze szpinakiem na puree pomidorowo-groszkowym z bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WĘDZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, co jakiś czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać sprasowany czosnek, wymieszać, następnie podgrzewać jeszcze przez chwilę. Plaster wędzonego łososia rozłożyć na folii aluminiowej. Rozłożyć ostudzony szpinak, zawinąć w kopertę. Owinąć delikatnie folią aluminiową i włożyć do lodówki.
2.PUREE POMIDOROWO-GROSZKOWE Z BRYNDZĄ
Pomidora spażyć, obrać ze skórki. Zblendować razem z serem bryndza, groszkiem konserwowym, przyprawami.
3.Na talerz wyłożyć puree pomidorowo-groszkowe z bryndzą. Z lodówki wyjąć łososia, odwinąć z folii, ułożyć na puree. Całość udekorować groszkiem, plasterkami pomidora, bazylią. Podawać.
Komentarze