Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Inspiracją do stworzenia tego dania było danie z mojej ulubionej krakowskiej restauracji. Pyszna wędzona golonka, gotowana w cydrze z dodatkiem jabłek, wędzonych śliwek i pora podbiła serca nie tylko męskiej części mojej rodzinki, polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 golonki wędzone (około 1,5 kg )
    4 jabłka
    1 por
    4 śliwki wędzone
    2 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    3 szklanki cydru
    Około 1-2 szklanek wody (opcjonalnie )
    Sól, pieprz
    1-2 łyżki brązowego cukru lub miodu
    kup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Wędzona golonka w sosie jabłkowo-cydrowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na minimum godzinę. Po tym czasie golonki przekładamy do garnka i zalewamy je cydrem ( jeśli cydr nie przykrywa golonek, dolewamy wodę ).

    Do golonek dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pora pokrojonego na 4 części, śliwki suszone i pozbawione gniazd nasiennych przekrojone na 4 części jabłka. Garnek przykrywamy i gotujemy golonki do miękkości tj. około 2 godzin.

    Kiedy golonki zmiękną wyjmujemy je z garnka, a cały płyn przecedzamy.

    Ugotowane jabłka, pora i śliwki przecieramy przez sitko i przekładamy na patelnie lub do rondelka – dolewamy część przecedzonego płynu ( u mnie 1 szklanka ) i odparowujemy na dużym ogniu, aż odparuje minimum 1/3 zawartości.

    Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem/miodem. Golonkę dzielimy na części , polewamy powstałym sosem i serwujemy np. z kopytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cydr Golonki Jabłka Mięso Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować