Wędlina z piersi z kurczaka

4.44 (198 ocen)

Wędliny umieszczone za szklanymi ladami prezentują się wyśmienicie, ale niestety zawierają ogrom barwników, polepszaczy smaku oraz emulgatorów. Lepszą, smaczniejszą, tańszą i zdrowszą alternatywą dla kupnych wędlin jest pierś z kurczaka po domowemu :)

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    2 łyżki czerwonej papryki
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka majeranku
    2 łyżki przyprawy kebab-gyros
    sól
    pieprz
    pół łyżeczki chilli
    2 łyżki przyprawy do mięs

    folia spożywcza
    rękaw do pieczenia
    gumki recepturki
Wystaw ocenę:

4.44 (198 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędlina z piersi z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy sypkie mieszamy ze sobą. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.

  • 2. Pierś z kurczaka kładziemy na folię spożywczą. Mieszankę przypraw wcieramy w mięso, próbując nie ominąć żadnego zakamarka.
  • 3. Szczelnie i mocno owijamy kilkukrotnie folią przyprawioną pierś. Tak powstałe zawiniąto wkładamy do rękawa do pieczenia i owijamy całość. Na koniec, związujemy mocno trzema gumkami recepturkami.
  • 4. Pakuneczek wkładamy do garna z zimną wodą (ilość wody powinna być taka, aby zakryć pierś z kurczaka). Gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie, odstawiamy z ognia garnek i pozostawiamy pierś w gorącej wodzie przez 20 minut.
  • image-0n8c727 5. Wyciągamy pierś z kurczaka z wody i odwijamy z folii spożywczej i rękawa. Czekamy do ostygnięcia. Po tym czasie zawijamy pierś w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować