Wędlina z przyprawą cygańską

0 (0 ocen)

  • 11 godz. 40 min

Ten zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu.

  • 11 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
    1 łyżka żelatyny
    1 łyżka przyprawy cygańskiej
    1 główka czosnku
    sól, pieprz (opcjonalnie)

Wędlina z przyprawą cygańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, przyprawę i żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy