Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego

0 (0 ocen)

  • 5 min

Jej smak jest rewelacyjny i całość może idealnie sprawdzić się jako pyszny, wegański deser. Napój z orzechów macadamia to niezwykły dodatek, choć przyznam, że najchętniej piję go w wersji solo.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub wg własnego smaku)
    100 ml wody
    150-200 ml napoju z orzechów macadamia (*)
    Bita śmietana:
    1 puszka mleka kokosowego (pełnotłustego)
    cukier puder (ilość wg uznania; u mnie to zazwyczaj 2, czasem 3 łyżki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Wegańska kawa z napojem z orzechów macadamia i bitą śmietaną z mleka kokosowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bita śmietana.
    Puszkę z mlekiem kokosowym należy schłodzić w lodówce minimum 24 h (a najlepiej 2-3 dni).
    Następnie mleko otworzyć (nie wolno potrząsać) i oddzielić przezroczysty płyn (nie będzie potrzebny) - od twardej, gęstej śmietany.
    Śmietanę/tłuszcz połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
  • 2. Kawa.
    Kawę wymieszać z gorąca wodą i pozostawić do ostudzenia.
    Po tym czasie kawę połączyć z napojem orzechowym i udekorować kokosową bitą śmietaną.
    (Bitej śmietany wyjdzie więcej niż potrzeba do jednej kawy.)

Porady

(*) Napój posiada słodkawy smak, więc dodatkowe słodzenie kawy jest zbędne. Słodycz kawy dostosujcie do własnych preferencji i tym samym pozmieniajcie proporcje wody i napoju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Kokos Mleko Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować