Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kokosem i kandyzowanym kiwi (bez jajek i cukru)

0 (0 ocen)

  • 35 min

Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i krucho-miękkie w środku.A smak? Wyczuwa się z nich doskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi!Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze.

  • 35 min

Składniki:

  • (15 sztuk)
    50g pestek słonecznika (łuskanych)
    100g płatków owsianych
    50g mąki z amarantusa/ryżowej lub orkiszowej (*)
    30g wiórek kokosowych
    60g oleju kokosowego
    2-3 łyżki miodu (wg smaku)
    3-4 łyżki cukru kokosowego (może być brzozowy lub w ostateczności zwykły) (**)
    7-8 plastrów kandyzowanego kiwi
    1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    50 ml mleka roślinnego (może być woda)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Wegańskie ciastka owsiano-słonecznikowe z kokosem i kandyzowanym kiwi (bez jajek i cukru) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-05rswlf 1. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni i po ostudzeniu zmielić na mączkę.
    Natomiast olej kokosowy rozpuścić z miodem, a kiwi pokroić w drobną kostkę.
  • image-0fxs8cb 2. Wszystkie składniki suche umieścić w misce, wymieszać, a następnie połączyć z olejem i miodem.
  • image-0p0gwaw 3. Na końcu całość wyrobić z mlekiem/wodą.
  • image-0ih4xr7 4. Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
  • image-0v9wm5e 5. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 18 minut w 170 stopniach.
    (Najlepiej z funkcją góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.)

Porady

(*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna. (**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego. Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski indeks glikemiczny (IG 35) i doskonale nadaje się dla osób będących na diecie cukrzycowej. Obok oryginalnego smaku, zawiera też mnóstwo wartościowych składników odżywczych. Bogaty jest m.in. magnez, potas, cynk oraz żelazo oraz witaminy: C, B1, B2, B3, czy B6.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi Kokos Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować