Wegańskie ciasto marchewkowe

3 (1 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zanim znalazłam idealne ciasto marchewkowe wypróbowałam wiele przepisów, to jest pyszne, mokre i niesamowicie zdrowe, króluje u nas na stole głównie wiosną gdy nasz królik zjada natkę a my marchewki..

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - banan dojrzały: 1 sztuka
    - brązowy cukier: 0.3 szklanki
    - olej z oliwek lub olej rzepakowy: 0.3 szklanki
    - marchewka starta na tarce: 1.5 szklanki
    - mąka-ciasto: 1.25 szklanki
    - proszek do piecz: 1 łyżeczka
    - sól,: 1 szczypta
    - cynamon: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
    - rodzynki: 0.25 szklanki
    - żurawina suszona: 0.25 szklanki
    - orzechy włoskie kawałki: 0.25 szklanki
    - orzechy piniowe: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wegańskie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Średnią keksówkę (ok.25cm) wysmarować tłuszczem oraz wysypać mąką. Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy i wymieszać (ciasto będzie bardzo trwałe).
    Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować