Zanim znalazłam idealne ciasto marchewkowe wypróbowałam wiele przepisów, to jest pyszne, mokre i niesamowicie zdrowe, króluje u nas na stole głównie wiosną gdy nasz królik zjada natkę a my marchewki..
Wegańskie ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Średnią keksówkę (ok.25cm) wysmarować tłuszczem oraz wysypać mąką. Rozgnieść banana w misce, wymieszać z cukrem, olejem i marchewką. Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Wmieszać mąkę do mikstury bananowej do uzyskania gładkiej konsystencji, na koniec dodać rodzynki i orzechy i wymieszać (ciasto będzie bardzo trwałe).
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Komentarze