Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka)

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

Słyszeliście kiedyś o tapioce? Jeśli jeszcze nie, to już Wam wyjaśniam :) Tapioka to produkt skrobiowy, który otrzymuje się z mianioku. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Można ją znaleźć w większych supermarketach i w sklepach ze zdrową żywnością.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 łyżki tapioki perlistej
    •mała puszka mleka kokosowego (200ml)
    •200 ml mleka sojowego, ryżowego lub wody
    •1 szkl. mrożonych truskawek
    •3 łyżki cukru (ksylitolu)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Wegedeser z tapioką i musem truskawkowym (bezglutenowy, bez mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Do rondelka wlewamy mleko kokosowe, mleko roślinne i dodajemy tapiokę. Gotujemy do momentu aż tapioka będzie przezroczysta (trwa to 10-15 min ale zależy to od rodzaju tapioki). Masę przelewamy do szklanek/ miseczek. Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Do małego rondelka wrzucamy truskawki i dodajemy kilka łyżek wody. Owoce gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż mus zgęstnieje. Jeśli chcemy mus o gładkiej konsystencji można dodatkowo go zmiksować blenderem. Ostudzony mus przekładamy na tapiokę. Pudding z tapioki podajemy lekko schłodzony.

Porady

Jeśli nie macie za wiele czasu, mus truskawkowy możecie zastąpić ulubioną konfiturą lub dżemem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować