Wegetarianski obiad - zielony kwiat

0 (0 ocen)

  • 10 min

Danie dla wielbicieli zielonych warzyw i kwiatów.

  • 10 min

Składniki:

  • brokuł różyczki 10 sztuk
    natka pietruszki pęczek 1 pęczek
    łodyga selera naciowego 2 sztuki
    papryka zielona 2.5 sztuki
    cebula 2 sztuki
    oliwa 3 łyżki
    suszone warzywa w torebce - takie jak do zupy - 2 łyżki
    makaron kolanka 100% durum 1 szklanka
    czosnek ząbki 2 sztuki
    sałata zielona liście małe 4 liście
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wegetarianski obiad - zielony kwiat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzamy szklankę makaronu i go gotujemy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Myjemy natkę pietruszki, osuszamy i drobno siekamy
  • 2. Myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę paprykę zieloną (2 sztuki).
  • 3. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej lekko cebulę.
    Dodajemy pokrojoną zieloną parykę i dusimy razem około 10 minut.
  • 4. Następnie dodajemy suszone warzywa (mozemy przyprawic wg własnego uznania czyms innym), mieszamy i dusimy razem jeszcze 5 minut. Do smaku solimy i pieprzymy.
  • 5. Rozgrzewamy na drugiej patelni łyżkę oliwy i lekko przesmażamy przecisnięty przez praske czosnek.
    Dodajemy do czosnku ugotowany makaron, mieszamy i posypujemy natka pietruszki. Ponownie mieszamy, lekko podgrzewając.
  • 6. Na duzy talerz (najlepiej owalny) wykładamy makaron z natką i czosnkiem, wokół układamy papryke z cebulą i przyprawami, nastepnie z odłożonej natki i różyczek brokuł tworzymy platki (rózyczki kwiata). Dokładamy łodygę selera naciowego. Z reszty papryki zielonej wycinamy kształ liści i układamy je na liściach sałaty zielonej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować