Wegetariański bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę słodką oczyszczamy,
myjemy i szatkujemy.
Z kiszonej odciskamy nadmiar
soku, wybieramy resztki głąba
i razem z białą kapustą wkładamy
do garnka. Wlewamy
trochę wody i na małym ogniu, dorzucając liście laurowe, gotujemy
do miękkości.
2.Warzywa myjemy, obieramy
i szatkujemy – możemy je także
zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki myjemy, kroimy
i razem z warzywami podsmażamy
na oleju do miękkości.
Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pozostałymi
przyprawami.
3.Granulat sojowy zalewamy
wodą i odstawiamy na godzinę,
aby zmiękł. Następnie odcedzamy
i dokładnie mieszamy z duszonymi
na patelni warzywami.
Wrzucamy do garnka z kapustą,
dokładnie mieszamy, ewentualnie
jeszcze doprawiamy według
uznania. Na koniec całość ponownie
podgrzewamy.
Komentarze