Wegetariański bigos

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Najpopularniejsze danie z kapusty to oczywiście bigos, który przyrządzam także w wersji bezmięsnej. Jest bardzo smaczny i zdrowy.

Składniki:

  • ● 1/2 kg kapusty białej
    ● 1/2 kg kapusty kiszonej
    ● kawałek selera
    ● pietruszka
    ● marchew
    ● 2-3 cebule
    ● 5 dag pieczarek
    ● przyprawa uniwersalna
    ● pieprz ziołowy
    ● oregano
    ● mielona słodka papryka
    ● op. granulatu sojowego
    ● olej
    ● 2 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Wegetariański bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariański bigos 1. Kapustę słodką oczyszczamy,
    myjemy i szatkujemy.
    Z kiszonej odciskamy nadmiar
    soku, wybieramy resztki głąba
    i razem z białą kapustą wkładamy
    do garnka. Wlewamy
    trochę wody i na małym ogniu, dorzucając liście laurowe, gotujemy
    do miękkości.
  • Wegetariański bigos 2. Warzywa myjemy, obieramy
    i szatkujemy – możemy je także
    zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Pieczarki myjemy, kroimy
    i razem z warzywami podsmażamy
    na oleju do miękkości.
    Doprawiamy przyprawą uniwersalną i pozostałymi
    przyprawami.
  • 3. Granulat sojowy zalewamy
    wodą i odstawiamy na godzinę,
    aby zmiękł. Następnie odcedzamy
    i dokładnie mieszamy z duszonymi
    na patelni warzywami.
    Wrzucamy do garnka z kapustą,
    dokładnie mieszamy, ewentualnie
    jeszcze doprawiamy według
    uznania. Na koniec całość ponownie
    podgrzewamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kapusta biała

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować