Wegetariański talerz (naleśniki z nadzieniem)

0 (0 ocen)

Wyśmienite danie dla smakoszy którym znudziły się tradycyjne obiady.

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    2 jaja
    szczypta soli
    odrobina oleju

    Nadzienie:
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 papryka czerwona
    5 średnich pomidorów
    1 brokuł
    cebula
    sól
    pieprz
    mielona ostra papryka

    majonez jogurtowy
    jogurt naturalny

Wegetariański talerz (naleśniki z nadzieniem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzić ciasto naleśnikowe. Wymieszać mleko z wodą, dodać mąkę, szczyptę soli, jaja, odrobinę oleju. Usmażyć naleśniki. w międzyczasie oczyścić brokuły i ugotować w osolonym wrzątku. po ugotowaniu odcedzić i rozdzielić na małe różyczki. Ryby odsączyć z zalewy i rozdrobnić. Sporządzić sos z majonezu i jogurtu. Wymieszać jogurt z 3 łyżkami majonezu. doprawić sola i pieprzem. Paprykę oczyścić, wyjąc gniazdo nasienne. Pomidory oczyścić, obrać ze skórki. Pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę i pomidory. Dusić pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryka czerwoną. (warzywa muszą być trochę pikantne) Nadzienie z warzyw wyłożyć na naleśniki, następnie ułożyć tuńczyka i brokuły. Zwinąć naleśnik w rożek. Polać sosem jogurtowo- majonezowym.

Porady

Nadzienie warzywne można zagęścić odrobiną zawiesiny z wody i mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy