Węgierska zupa gulaszowa

4.5 (196 ocen)

Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupa pełna warzyw i mięska.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego (ewentualnie mieszanego)
    2 cebule
    1 marchewka
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    1 papryka żółta
    3-4 ziemniaki
    puszka pomidorów krojonych (400g)
    papryka mielona słodka i ostra wg uznania
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz świeżo mielony
    przyprawa do mięsa wieprzowego lub wołowego
    sól
    łyżeczka suszonego majeranku
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    olej lub smalec do podsmażenia mięsa (polecam czysty smalec)
    ewentualnie 1 łyżka mąki do zasmażki by zupa była gęściejsza
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Węgierska zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni.
    Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować