Węgierski gulasz podany z kus-kusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę (ja lubie duże kawałki)
2.Mięso obtaczamy w mące i rumienimy na patelni.
3.Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Wlewamy wodę i rozpoczynamy gotowanie na wolnym ogniu. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie.
4.W między czasie kroimy paprykę w drobną kostkę. Smażymy chwilę na patelni, następnie dodajemy do gotującego się mięsa. Kroimy cebulę w drobną kostkę ,smażymy, dodajemy do garnka.
5.Po ok 20 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodajemy paprykę ostrą ew słodką, sól, pieprz i cukier (wg uznania). Czasami możemy dodać 1/2 kostki rosołowej.
6.Gulasz gotujemy pod przykryciem (dusimy mięso na wolny ogniu) ok 1,5h do momentu gdy mięso będzie "rozpływać się w ustach". Wtedy ściągamy z ognia i dodajemy trochę mąki by gulasz miał bardziej kremową konsytencję. Potrawa ta jest dosyć ostra gdy dodamy dużo papryki ostrej. Ja robie wersję bardziej słodką.
SMACZNEGO !!!
Porady
Wyjątkowo podałam go z kus-kusem i chyba był to strzał w dziesiątkę. Jeśli ktoś nie lubi może pominąć dodawanie cebuli do gulaszu.
Komentarze