W ubiegłym tygodniu wybrałam się z mężem do Budapesztu na wycieczkę turystyczną i kulinarną. Niewątpliwym odkryciem był langosz - doskonały drożdżowy placek z ziemniaków.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ziemniaki ugotowane i zmielone: 2 sztuki
- drożdże piekarskie świeże: 30 gramów
- cukier drobny do wypieków: 1 łyżeczka
- mleko(ciepłe): 400 mililitrów
- mąka pszenna: 400 gramów
- olej z oliwek lub olej rzepakowy: 3 łyżeczki
DODATKI:
- śmietana opcjonalnie: 1 łyżka
- tarty żółty ser: 2 łyżki
- sos czosnkowy: 1 łyżka
Węgierski langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej. Wyrobić ciasto dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Odrywać po kawałku wyrośniętego ciasta i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym posypane tartym żółtym serem. Placki doskonale komponują się także z dżemami lub płynną czekoladą.
Komentarze