Węgierski langosz

4.5 (199 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

W ubiegłym tygodniu wybrałam się z mężem do Budapesztu na wycieczkę turystyczną i kulinarną. Niewątpliwym odkryciem był langosz - doskonały drożdżowy placek z ziemniaków.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - ziemniaki ugotowane i zmielone: 2 sztuki
    - drożdże piekarskie świeże: 30 gramów
    - cukier drobny do wypieków: 1 łyżeczka
    - mleko(ciepłe): 400 mililitrów
    - mąka pszenna: 400 gramów
    - olej z oliwek lub olej rzepakowy: 3 łyżeczki
    DODATKI:
    - śmietana opcjonalnie: 1 łyżka
    - tarty żółty ser: 2 łyżki
    - sos czosnkowy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Węgierski langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Węgierski langosz 1. Drożdże rozpuścić w ok. 100 ml ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Ziemniaki zmielić. Wysypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej. Wyrobić ciasto dolewając po trochu mleka. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie.
    Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Odrywać po kawałku wyrośniętego ciasta i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane śmietaną lub sosem czosnkowym posypane tartym żółtym serem. Placki doskonale komponują się także z dżemami lub płynną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować