Do przygotowania tej potrawy zainspirowała mnie koleżanka z pracy, tak bardzo zachwalała takie placki, że potraktowałem je jako wyzwanie dla samego siebie. Sami oceńcie jak mi wyszło :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg karkówki
0,5 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
3 ogórki małosolne
2 średnie cebule
250 ml czerwonego wina - półwytrawne
50 ml sosu sojowego
250 ml bulionu wołowego - kostka bulionowa
koncentrat pomidorowy
przyprawa do gulaszu
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
ok. 2 łyżki mąki
Węgierskie inspiracje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na średnią kostkę i podsmażamy na oleju. Posypujemy przyprawą do gulaszu i dolewamy sos sojowy. Gdy mięsko Nam się smaży zabieramy się za krojenie warzyw. Ja pokroiłem w dość grube paski ponieważ lubię gdy wszystkie składniki są widoczne a nie rozgotowane na miazgę. Przyrumienioną karkówkę przekładamy do garnka i na tej samej patelni podsmażamy resztę składników i dodajemy do karkówki. Całość podlewamy winem i bulionem i dodajemy koncentrat. Dusimy do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku.
2.Gdy gulasz szaleje na ogniu czas na placki ziemniaczane. Ja ścieram ziemniaki na tarce o małych oczkach, odciskam przez płócienną ściereczkę cały płyn i dodaję dwa jajka i odrobinę mąki oraz doprawiam solą i pieprzem. Smażymy w miarę duże placki.
3.Gulasz nakładamy na jedną połowę placka i przykrywamy go drugą połową. Na górę również nakładamy sosik i już nic nie stoi na przeszkodzie by wraz z lampką wina oddać się przyjemności pałaszowania. Smacznego :)
Komentarze