przepis podpatrzony u rodowitych Węgrów. Kolejny raz się przekonałam że czasem mniej znaczy lepiej. Potrawa jest prosta bez żadnych udziwnień typu kabaczki czy cukinie gorąco polecam spróbować
Składniki:
łyżka smalcu
2 duże cebule
3 duże papryka
papryka w proszku, chilli
3 dojrzałe pomidory
kiełbasa
Węgierskie leczo... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić pokrojoną cebulę i kiełbasę,
2.kiedy się zarumieni dodać słodką w proszku ( w dużej ilości ) wsypujemy na chwilę przed dorzuceniem pomidorów, żeby się trochę w tłuszczu przesmażyła. Ciemnieje wtedy a jej smak i aromat stają się intensywniejsze, musimy tylko uważać żeby nie przypalić bo zgorzknieje.
3.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę; ja kroiłam w dość duże kawałki żeby nie "znikła" po około 10-15 minutach dorzuciłam pokrojone pomidory obrane ze skóry.
4.Doprawiamy solą, pieprzem, dosypałam też chilli. Dusiłam ok 15 minut
Komentarze