Ciasto wesoły słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blachę (dno blachy o wym.37x21) , piec w temperaturze 175°C około 25-30 minut. Przekroić na 2 części.
Masa: Margarynę - 1/2 kostki roztopić, dodać słonecznik i mleko. Całość smażyć około 10 minut. Słonecznik wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku - mieszać co kilka minut. Słonecznik powinien nabrać koloru złotego (piec około 20 minut). Masło utrzeć, dodać masę krówkową i przestudzony słonecznik. Można dodać kieliszek spirytusu.
Ułożenie:
Biszkopt
połowa masy
biszkopt
reszta masy
Na wierzch układać herbatniki maczane w alkoholu. Całość polać polewą.
Polewa czekoladowa: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki.
Ciasto chłodzimy. Smacznego :)
Komentarze