Ciasto wesoły słonecznik

4.46 (209 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na ciasto pochodzi z wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji. Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Krem:
    400 g słonecznika łuskanego
    4 łyżki mleka
    1/2 kostki margaryny
    2 kostki masła
    1 puszka masy krówkowej

    Dodatki:
    ok. 20 herbatników
    rum lub spirytus (ok. 1/2 szklanki).

    Polewa czekoladowa:
    1 łyżka kakao
    125 g margaryny
    3 łyżki mleka lub wody
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.46 (209 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto wesoły słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - lekko zamieszać. Ciasto wyłożyć na posmarowaną i wyłożoną papierem blachę (dno blachy o wym.37x21) , piec w temperaturze 175°C około 25-30 minut. Przekroić na 2 części.
    Masa: Margarynę - 1/2 kostki roztopić, dodać słonecznik i mleko. Całość smażyć około 10 minut. Słonecznik wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku - mieszać co kilka minut. Słonecznik powinien nabrać koloru złotego (piec około 20 minut). Masło utrzeć, dodać masę krówkową i przestudzony słonecznik. Można dodać kieliszek spirytusu.
    Ułożenie:
    Biszkopt
    połowa masy
    biszkopt
    reszta masy
    Na wierzch układać herbatniki maczane w alkoholu. Całość polać polewą.
    Polewa czekoladowa: Kakao,margarynę,mleko,cukier puder rozpuszczamy w garnku na wolnym ogniu, gdy się wszystko dokładnie rozpuści, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy za pomocą trzepaczki.
    Ciasto chłodzimy. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować