Wino domowej roboty z czarnej porzeczki i wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki czarne dokładnie obieram, płuczę, odsączam.
2.Wiśnie płuczę, odsączam.
3.Połowę wiśni dreluje, a drugą część pozostawiam z pestkami.Pestki dodadzą aromatu.
4.Owoce przygotowane miażdżę.
5.15 litrów wody gotuję z 6 kg cukru.
6.Zmiażdżone owoce zalewam wrzątkiem, wody z cukrem, pozostawiam do wystygnięcia.
7.Balon 56 litrowy myję, wyparzam i wlewam wystudzone owoce, korkuję z rurką fermentacyjną i odstawiam w cieple miejsce.
8.Do butelki z ciemnego szkła wsypuję drożdże winne, przeznaczone do win czerwonych, pożywkę.Zalewam to wodą około 1 szklanki przegotowaną z 2 łyżeczkami cukru, ostudzoną.Szyjkę butelki nakrywam gazą i pozostawiam na około 3 dni.
9.Po tym czasie, gdy widzę, że na powierzchni w butelce pojawi się piana-drożdże pracują- wtedy gotuję 5 litrów wody z 4 kg. cukru, odstawiam do wystygnięcia.
10.Gdy roztwór wody z cukrem jest zimny, wlewam go do balonu z owocami i wlewam też drożdże winne. Balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w ciepłym miejscu do burzliwej fermentacji.
11.Burzliwa fermentacja trwa około 30-35 dni.
12.Gdy burzliwa fermentacja zanika, wtedy oddzielam owoce od wina.
13.Wino próbuję czy jest dostatecznie słodkie.Jeśli jest mało słodkie wtedy biorę około 3 litrów z puszczonego wina wsypuję cukier i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru.Cały czas mieszam. Wino z cukrem wlewam do balonu.Ale jeśli wino jest dostatecznie słodkie, to balon korkuję z rurką fermentacyjną i pozostawiam w chłodniejszym pomieszczeniu, do cichej fermentacji. Cicha fermentacja trwa około 3 miesięcy.
14.Po tym czasie wino próbuję.Jeśli jest klarowne i smakowo dobre, można go już z kosztować.
Komentarze