WIOSENNA ZUPA BOTWINKOWA

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna i zdrowa!

  • 25 min

Składniki:

  • Średnia młoda marchewka,
    młoda pietruszka,
    młody seler,
    pęczek botwinki wraz z buraczkami,
    2 i 1/2 l bulionu,
    2 ząbki czosnku,
    mała cebula,
    łyżka masła,
    2 łyżeczki tymianku (jeśli ktoś ma, to najlepiej użyć świeżego),
    250 ml śmietany 18%,
    2 łyżki soku z cytryny,
    pieprz,
    sól.

Wiosenna zupa botwinkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, seler oraz buraki ścieram na tarce o dużych oczkach.
    Włoszczyznę gotuję około 10 minut w bulionie.
    Botwinkę drobno siekam (użyłam tylko połowę liści), dodaję do bulionu wraz z burakami, gotuję kolejne 10 minut.
    Cebulę drobno kroję, podsmażam na maśle.
    Czosnek siekam.
    Do zupy dodaję czosnek oraz cebulę, doprawiam tymiankiem, solą oraz pieprzem wg uznania.
    Dodaję sok z cytryny.
    Zaprawiam wcześniej zahartowaną śmietaną.
    Rozlewam, dekoruję jajkiem ugotowanym na twardo oraz posiekanym koperkiem.

Porady

Botwinkę najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami okraszonymi cebulą podsmażoną na maśle z dużą ilością świeżego koperku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy