Wiosenna zupa kapuściana

5 (163 ocen)

  • 60 min

Zupa z nowalijek.

  • 60 min

Składniki:


  • litr bulionu drobiowego
    mała główka młodej kapusty
    4 młode marchewki
    pęczek posiekanego szczypiorku
    mała kalarepka
    garść groszku konserwowego
    6 młodych ziemniaków
    200 ml śmietany 18%
    3 łyżki posiekanego koperku
    liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    łyżka mąki pszennej
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wiosenna zupa kapuściana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę opłukałem , usunąłem zniszczone liście , poszatkowałem. Obrałem marchewkę , pokroiłem w krążki . Zagotowałem bulion , wrzuciłem do niego ziemniaki , liść laurowy , ziele angielskie podgotowałem ok. 20 minut. Po tym czasie dodałem kapustę i gotowałem ok. 20 minut z uchylona pokrywką , żeby pozbyć się intensywnego zapachu wywaru z kapusty. Dodałem marchew , kalarepkę i gotowałem kolejne 20 minut na małym ogniu pod przykryciem.
    Mąkę połączyłem ze śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru , po zahartowaniu dodałem
    do zupy , intensywnie mieszając . Wsypałem groszek. Zupę doprowadziłem do wrzenia , zdjąłem z ognia , przyprawiłem solą , pieprzem , posypałem szczypiorem i koperkiem.
    Do zupy można podać oddzielnie ugotowane ziemniaki ( u mnie ugotowane w zupie ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować