Wiosenna zupa warzywna

0 (0 ocen)

Smaczna i pożywna zupa z młodych warzyw, a dodatek jogurtu dodatkowo podkreśla jej walory smakowe.

Składniki:

  • 2 młode marchewki
    1 cebula
    4 młode ziemniaki
    2 łodygi selera naciowego
    ok. 1 l bulionu warzywnego
    2 łyżki oliwy
    ok. 1/2 szklanki perłowej kaszy jęczmiennej
    ok. 100 ml mleka
    sól
    pieprz
    świeżo zmielony pieprz kolorowy
    natka pietruszki
    jogurt naturalny

Wiosenna zupa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, ziemniaki, marchewkę i seler pokroić w kostkę. Do garnka wlać oliwę i rozgrzać, wrzucić warzywa. Mieszając smażyć przez 5 minut.
    Warzywa zalać bulionem i dodać kaszę. Doprawić do smaku. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa i kasza się ugotują wlać mleko i jeszcze kilka minut gotować. Zupę podawać posypaną natką pietruszki, a na jej powierzchni nałożyć po łyżce jogurtu naturalnego. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy