Wiosenna babeczka na śniadanie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzisiejsza propozycja to efekt inspiracji zaczerpniętych z kilku blogów. Możecie zamiast krewetek dodać warzywa albo jajko, a polędwicę zastąpić plastrami wędzonego łososia - pełna dowolność i pole do kulinarnej wyobraźni:) Polecam takie śniadanie zaserwować bliskim podczas nadchodzących Świąt;)

  • 30 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    Opakowanie półtłustego twarogu
    10 dag mrożonych krewetek koktajlowych
    Kilka plasterków polędwicy łososiowej
    Ząbek czosnku
    Przyprawy (pieprz, bazylia)
    Garść kiełków
    1/2 cytryny
    Łyżka masła
    Łyżka jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wiosenna babeczka na śniadanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki rozmrażamy, osuszamy, a następnie usuwamy (jeżeli jest) czarną nitkę (jelito) ciągnącą się wzdłuż tułowia. Na maśle podsmażamy czosnek oraz krewetki, odstawiamy z ognia, kiedy będą lekko rumiane.
  • 2. Twaróg łączymy z jogurtem, sokiem z połowy cytryny, ostudzonymi krewetkami oraz przyprawami. Dokładnie mieszamy.
  • 3. Kokilki wykładamy folią spożywczą, następnie układamy na spodzie i po bokach miseczki plasterki polędwicy, wypełniamy twarogiem, przykrywamy kolejnym plastrem wędliny i zakrywamy pozostałą częścią folii spożywczej. Na wierzchu każdej kokilki układamy obciążony talerzyk (np. słoikiem) i odstawiamy na noc do lodówki.
  • 4. Rano zdejmujemy talerzyk, odwijamy folię, odwracamy kokilkę, podnosimy ją i delikatnie ściągamy resztę folii spożywczej. Posypujemy kiełkami

Porady

Najlepiej przyrządzić ją ok. 8 - 10 godzin przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełki Krewetki Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować