Wiosenna babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewać małym strumieniem olej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie połączyć mieszając już drewnianą łyżką.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Do pierwszej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel malinowy a do ostatniej mak.
Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Warstwy ciasta nakładać na siebie w dowolnej kolejności, a na końcu przeciągnąć ostrym nożem przez środek wylanych warstw ciasta. Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Ostudzić.
Polać zielonym lukrem i ozdobić kwiatkami i listkami.
Komentarze