Wiosenna cytrynowa baba

5 (161 ocen)

  • 60 min

Miękka puszysta cytrynowa baba Wielkanocna z zielonym lukrem ozdobi Twój świąteczny stół,polecam gorąco z tego przepisu zawsze się udaje!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    13 dag margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cytryna

    Lukier:
    1 białko
    3/4 szklanki cukru pudru
    zielony barwnik

    Dodatkowo:
    kandyzowane owoce
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Wiosenna cytrynowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto w formie 1. Żółtka oddzielić od białek i ubić na pianę z cukrem pudrem,margarynę rozpuścić i zimna dodać do masy żółtkowej,dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę zmiksować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia,dodać do masy i ponownie wymieszać.
    Białka ubić osobno połączyć delikatnie z ciastem.Przelać całość do formy na babę z kominem-u mnie silikonowa więc jej nie natłuszczałam,metalową koniecznie natłuścić i wysypać bułką tartą.
    Piec 45 minut w temp 170*c
  • Lukier 2. Lukier:
    Białko ubić na sztywno dodać puder oraz barwnik zmiksować na lśniącą gładką masę.
    Udekorować zimną babę lukrem i kandyzowanymi pokrojonymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować