Wiosenna cytrynowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek i ubić na pianę z cukrem pudrem,margarynę rozpuścić i zimna dodać do masy żółtkowej,dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz startą skórkę zmiksować.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia,dodać do masy i ponownie wymieszać.
Białka ubić osobno połączyć delikatnie z ciastem.Przelać całość do formy na babę z kominem-u mnie silikonowa więc jej nie natłuszczałam,metalową koniecznie natłuścić i wysypać bułką tartą.
Piec 45 minut w temp 170*c
2.Lukier:
Białko ubić na sztywno dodać puder oraz barwnik zmiksować na lśniącą gładką masę.
Udekorować zimną babę lukrem i kandyzowanymi pokrojonymi owocami.
Komentarze