Wiosenna pizza z salami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pizzę uwielbiamy razem z Mężem. Musi być tylko na cienkim cieście i ... najlepiej zrobiona w domu, przez nas :) Choć te barowe są smaczne, to jakość składników jest pod wielkim znakiem zapytania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 2 pizze o śr ok 30cm

    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    3/4szklanki mleka
    pół szklanki przegotowanej letniej wody
    1/3 szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżki oleju smakowego z bazylią
    ok 7 dkg drożdży
    łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru

    Dodatki:
    ok 15 dkg salami o dowolnym smaku ( u mnie łagodne)
    50g rukoli świeżej
    1 puszka kukurydzy
    1 papryka czerwona
    40 dkg sera żółtego w kawałku

    Sos:
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki ostrego ketchupu
    2 łyżeczki oleju smakowego z bazylią
    2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Fast food Pizza

Wiosenna pizza z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, dodajemy przesianą mąkę, wodę, oleje oraz sól. Mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gładką kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kształt koła, przekładamy na brytfannę. Krążek smarujemy sosem powstałym z wymieszania składników. Boki zwijamy do środka i lekko dociskamy. Pizzę posypujemy odrobiną sera i układamy na niej pozostałe składniki. Pozostawiamy na 1/2h do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15-20 minut, po tym czasie wyciągamy, raz jeszcze posypujemy większą ilością sera i wstawiamy dosłownie na 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rukola Papryka Kukurydza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować