Pizzę uwielbiamy razem z Mężem. Musi być tylko na cienkim cieście i ... najlepiej zrobiona w domu, przez nas :) Choć te barowe są smaczne, to jakość składników jest pod wielkim znakiem zapytania.
2 godz.
Składniki:
Na 2 pizze o śr ok 30cm
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4szklanki mleka
pół szklanki przegotowanej letniej wody
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżki oleju smakowego z bazylią
ok 7 dkg drożdży
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Dodatki:
ok 15 dkg salami o dowolnym smaku ( u mnie łagodne)
50g rukoli świeżej
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
40 dkg sera żółtego w kawałku
Sos:
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki ostrego ketchupu
2 łyżeczki oleju smakowego z bazylią
2 łyżeczki przyprawy do pizzy
Wiosenna pizza z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z dodatkiem cukru, dodajemy przesianą mąkę, wodę, oleje oraz sól. Mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera. Gładką kulę ciasta odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość dzielimy na dwie części. Wałkujemy na kształt koła, przekładamy na brytfannę. Krążek smarujemy sosem powstałym z wymieszania składników. Boki zwijamy do środka i lekko dociskamy. Pizzę posypujemy odrobiną sera i układamy na niej pozostałe składniki. Pozostawiamy na 1/2h do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 15-20 minut, po tym czasie wyciągamy, raz jeszcze posypujemy większą ilością sera i wstawiamy dosłownie na 3 minuty.
Komentarze