Wiosenna sałatka stokrotna

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nie każdy wie, że te popularne białe kwiatki są jadalne i przy tym bardzo zdrowe. Mają lekko miętowy smak i ciekawie komponują się z pozostałymi sałatkowymi składnikami.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 jajko
    garść rukoli
    garść szpinaku
    garść rzeżuchy
    1/4 op. serka feta
    garść stokrotek
    sezam czarny do posypania (opcjonalnie)

    sos:
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz ziołowy

Wiosenna sałatka stokrotna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na kawałeczki, drobno kroimy fetę
  • 2. Zielone warzywa i stokrotki myjemy i układamy na talerzu, dodajemy fetę z jajkiem
  • 3. Przyrządzamy sos: w miseczce mieszamy jogurt z musztardą i oliwą, dodajemy przyprawy, mieszamy, wylewamy ostrożnie na talerz z sałatką. Posypujemy całość czarnym sezamem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy