Wiosenna sałatka z zielonym sosem

0 (0 ocen)

  • 25 min

Lekka i pożywna sałatka z sosem na bazie szpinaku.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 liście sałaty lodowej
    1 jajko
    1 nieduży pomidor
    2 rzodkiewki
    2 plastry sera feta
    1 łyżka posiekanego szczypiorku

    sos:
    1 kostka mrożonego szpinaku
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżki jogurtu greckiego
    sól himalajska różowa
    kolorowy pieprz
    gałka muszkatołowa mielona
    kilka kropli soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko

Wiosenna sałatka z zielonym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotujemy jedną porcję sałatki. Jajko gotujemy na półmiękko. Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Bezpośrednio na talerzu układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę lodową. Jajko oraz pomidora kroimy w ósemki. Układamy na przemian. Następnie pokrojone w kostkę rzodkiewki oraz fetę. Całość posypujemy szczypiorkiem.
  • 2. Kostkę szpinaku rozmrażamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz jogurt grecki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą himalajską, kolorowym pieprzem, gałką oraz sokiem z cytryny. Dla amatorów wyrazistych smaków polecam dodać więcej soku. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na sałatce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować