Wiosenne ciasto tres leches ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tres leches, czyli ciasto nasączone mieszanką złożoną z trzech rodzajów mleka: mleka skondensowanego niesłodzonego, mleka skondensowanego słodzonego i śmietanki kremówki. Zielone od dodania świeżego szpinaku, w sam raz na dzień św. Patyka :) Na wierzchu wyłożona jest ubita kremówka.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    100 g świeżego szpinaku baby
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    3 białka
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    3 żółtka

    mieszanka mleczna:
    150 g skondensowanego mleka słodzonego (1 tubka)
    50 ml skondensowanego mleka niesłodzonego
    200 ml śmietanki kremówki 30%

    bita śmietana:
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    1 łyżka cukru
    ewentualnie zielona posypka cukrowa

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wiosenne ciasto tres leches ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Ze świeżych listków szpinaku odciąć ogonki, zmiksować blenderem, dolać olej i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wyłożyć mieszankę szpinaku z olejem, dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałe białka, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szczelnej formy, o wymiarach 36x21 cm (może być trochę mniejsza), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec do "suchego patyczka", ok. 35-40 minut.
    Jeszcze gorące ciasto gęsto nakłuć wykałaczką.
  • 2. mieszanka mleczna:
    Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane nie słodzone i kremówkę, mieszamy łyżką. Powoli łyżką polewać mleczną mieszanką aż do jej wyczerpania. Odstawić, najlepiej na całą noc.
  • 3. bita śmietana:
    Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch nasączonego ciasta, wyrównać. Schłodzić. Przed podaniem posypać posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mleko Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować