Smaczna, wiosenna i lekka salatka, bogata w witaminy. Na śląsku robiona ze swojską śmietaną, jednak chcąc zmniejszyć jej kaloryczność dodaję jogurt naturalny. Bardzo często gości w moim domu ;)
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki młode: 4 sztuki
- rzodkiewki duże: 5 sztuk
- ogórek gruntowy: 1 sztuka
- koperek pęczek: 0.33 sztuki
- jogurt naturalny: 5 łyżek
- sól, pieprz: 3 szczypty
Wiosenno kartofel salad - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kartofle dobrze opłukoć, ugotoweć w gorkiej, słonyj wodzie. Radiski, uogórek i kartofle pokroć w spaśne konski, kopyrek w drobniutko. Wyfyrlać to do kupy, podlać śmietonkom (abo jogurtym), dodać soli i korzenia.
2.Ziemniaki dobrze umyć, ugotować. Rzodkiewki, ogórek i ziemniaki pokroić w grubszą kostkę, koperek na drobno, wymieszać wszystko w misce, polać jogurtem, doprawić do smaku.
Komentarze