Wiosenny Torcik Urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szybki i lekki torcik do którego można użyć owoce sezonowe, nie za słodki wszyscy będą zachwyceni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:6 jaj, 1 szkl. cukru, 1 cukier waniliowy, ok. 1,5 szkl. maki tortowej, 2 łyż. proszku do pieczenia.
    Masa: 2 śmietany kremówki 30% po 200 ml, 1galaretka owocowa, 3 serki homogenizowane waniliowe, 1 puszka brzoskwiń.
    Dekoracja : 1 op. masy karpatkowej, 1 szkl. mleka, 1 galaretka, owoce

Wiosenny torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Owocowy 1. Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i cukier waniliowy, zmniejszamy obroty i wsypujemy mąkę przesiany z proszkiem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Pieczemy dwa takie biszkopty i przekrawamy na pół.
    Galaretki rozpuszczamy jedną w szklance wody, a drugą według przepisu.
    Ubijamy kremówki i dodajemy serek, a na koniec wlewamy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany nakładamy 1/3 masy na pierwszy placek, na masę układamy część pokrojonych brzoskwiń i przykrywamy kolejnym plackiem i tak do ostatniego placka. Ubijamy masę karpatkową według przepisu i smarujemy nią wierzch i brzegi tortu, resztą masy dekorujemy brzegi i boki tortu; na wierchu układamy owoce i zalewamy galaretka.

Porady

Do tego tortu można użyć również owoców sezonowych jak jagody czy truskawki będzie równie smaczny.

Komentarze

Podobne przepisy