Wiosenny torcik urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i cukier waniliowy, zmniejszamy obroty i wsypujemy mąkę przesiany z proszkiem. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 180 stopni. Pieczemy dwa takie biszkopty i przekrawamy na pół.
Galaretki rozpuszczamy jedną w szklance wody, a drugą według przepisu.
Ubijamy kremówki i dodajemy serek, a na koniec wlewamy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Kiedy masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany nakładamy 1/3 masy na pierwszy placek, na masę układamy część pokrojonych brzoskwiń i przykrywamy kolejnym plackiem i tak do ostatniego placka. Ubijamy masę karpatkową według przepisu i smarujemy nią wierzch i brzegi tortu, resztą masy dekorujemy brzegi i boki tortu; na wierchu układamy owoce i zalewamy galaretka.
Porady
Do tego tortu można użyć również owoców sezonowych jak jagody czy truskawki będzie równie smaczny.
Komentarze