Ten barwny i pyszny przysmak będzie świetnym urozmaiceniem wiosennego menu.
60 min
Składniki:
na chlebek:
300 g maki pszennej
20 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki świeżego zmiksowanego na papkę szpinaku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
na nadzienie:
2 liście sałaty masłowej
2 plastry żółtego sera
120 g kremowego serka topionego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
kawałek zielonego ogórka
po kawałku żółtej i czerwonej papryki
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżka posiekanej natki pietruszki
jajko ugotowane na twardo
sól i pieprz do smaku
Wiosenny chlebek z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn:
W miseczce wymieszać drożdże,cukier,łyżkę mąki i odrobinę ciepłego mleka,odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać przez sitko do dużej miski,dodać pozostałe mleko,zmiksowany szpinak,oliwę z oliwek,sól,oraz wyrośnięty szpinak,wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wąskiej foremki 9x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.
Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec około 35-40 minut.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia.
2.Papryki,ogórka oraz ugotowane i obrane jajko pokroić w drobna kostkę.
Serek topiony wymieszać ze śmietaną,łyżkę masy odłożyć na bok ,do pozostałej dodać pokrojone warzywa,jajko,posikany szczypiorek i posiekaną natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku,wymieszać.
3.Z ostudzonego chleba odkroić piętkę i wyjąć ze środka zawartość zostawiając brzegi około 1 cm.
Wszystkie ścianki chleba obłożyć liśćmi sałaty i plastrami sera do środka włożyć przygotowaną serowo-wrzywna masę.
Wierzch posmarować odłożoną łyżką serka i posypać startą żółtą papryką,startą rzodkiewką oraz posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze