Wiosenny krem z kalariora z pełnoziarnistymi grzankami i koperkiem

0 (0 ocen)

Taki krem to pomysł na zdrową i lekką kolację. Nie potrzeba tu wielu przypraw, bo sama w sobie jest bardzo aromatyczna.

Składniki:

  • 1 duży kalafior
    3 marchewki
    1 pietruszka
    1/2 pęczka koperku
    3 ziemniaki
    1 por
    sól, pieprz
    kromka pełnoziarnistego chleba

Wiosenny krem z kalariora z pełnoziarnistymi grzankami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior dzielimy na części.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek siekamy.
  • 3. Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy.
  • 4. Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia.
  • 5. Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem.

Porady

Zupa smakuje dobrze posypana żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy