Wiosenny krem z kalariora z pełnoziarnistymi grzankami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior dzielimy na części.
2.Marchewkę i pietruszkę obieramy. Wraz z porem kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek siekamy.
3.Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak by zakryła warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 40 minut, aż warzywa zmiękną. Studzimy.
4.Przygotowujemy grzanki: kromkę chleba kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (u mnie bez tłuszczu). Kiedy podeschną i się zarumienią, ściągamy je z ognia.
5.Zupę miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do miseczki, na wierzch kładziemy grzanki, posypujemy posiekanym koperkiem.
Komentarze