Wiosenny krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Poszatkowaną cebulę rumienimy na maśle w garnku z grubym dnem. Dosypujemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i por pokrojony w talarki*. Energicznie mieszając - podsmażamy kilka minut (3-5).
2.Warzywa zalewamy rosołem i na średnim ogniu gotujemy pod przykryciem około 20 minut (do zmięknięcia ziemniaków)
3.Całość miksujemy/blenderujemy na gładki krem
4.Na sitku umieszczamy serki topione i zanurzając go w kremie, przecieramy drewnianą łyżką
5. Śmietanę rozprawiamy zupą i dodajemy do kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekany koperek
6.Podajemy posypany talarkami pora i z gałązkami kopru**
7.* zostawiamy trochu pora do dekoracji. Poza tym - świetne połączenie faktur: gładki krem i chrupiące krążki pora
** w oryginale - gotowy krem podano również z kawałkami wędzonego łososia
Komentarze