Wiosenny krem z pora

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Lekka zupa krem - z zielonymi akcentami - w sam raz na przegonienie szarości za oknem i poprawę nastroju :)Porcja to ok. 276 kcal. Baaaardzo sycąca.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - rosół mięsno-warzywny: 1 litr
    - cebula: 1 sztuka
    - duży por: 1 sztuka
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - serek topiony śmietankowy w trójkącikach: 2 sztuki
    - kwaśna śmietana 18%: 2 łyżki
    - gałązki świeżego kopru: 4 sztuki
    - sól, pieprz: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Wiosenny krem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkowaną cebulę rumienimy na maśle w garnku z grubym dnem. Dosypujemy ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i por pokrojony w talarki*. Energicznie mieszając - podsmażamy kilka minut (3-5).
  • 2. Warzywa zalewamy rosołem i na średnim ogniu gotujemy pod przykryciem około 20 minut (do zmięknięcia ziemniaków)
  • 3. Całość miksujemy/blenderujemy na gładki krem
  • 4. Na sitku umieszczamy serki topione i zanurzając go w kremie, przecieramy drewnianą łyżką
  • 5. Śmietanę rozprawiamy zupą i dodajemy do kremu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i chwilę podgrzewamy. Dodajemy drobno posiekany koperek
  • 6. Podajemy posypany talarkami pora i z gałązkami kopru**
  • krem 7. * zostawiamy trochu pora do dekoracji. Poza tym - świetne połączenie faktur: gładki krem i chrupiące krążki pora
    ** w oryginale - gotowy krem podano również z kawałkami wędzonego łososia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować