Torcik wiosenny motyl

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały torcik w kształcie motyla.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Blaszka okrągła
    Ciasto jasne:
    6 białek
    1 i ¼ szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szkl mąki przennej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    Ciasto ciemne:
    6żółtek
    2 jajka
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka żółta
    1 galaretka zielona
    kokos zielonyi pomarańczowy
    owoce dowolne
    Galaretkę pomarańczową i żółtą rozpuszczamy w jednej szklance wody z osobna.
    Zieloną według przepisu na opakowaniu.
    Masa
    Składniki
    0.5 l mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier wanilinowy
    3/4 szkl cukru kryształu
    1,5 kost masła
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik wiosenny motyl - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne
    Białka ubić na sztywno,stopniowo dodawac cukier i obie mąki wymieszane z proszkiem miksować na przemian z olejem i octem ,
    Ciasto ciemne
    Żółtka i jajka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej. Masę delikatnie mieszając łyżką połączyć z przesianą mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciemne i jasne ciasto wylewać na przemian tworząc marmurek, do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Całość piec ok. 40 – 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto przekroić na dwie części.
    Wykonanie.
    W szkl mleka rozmieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i wlewamy rozmieszaną mąkę i zagotowujemy, wlewamy żółtka i energicznie mieszamy odstawiamy do wystygnięcia.
    Masło miksujemy dodajemy po łyżce budyniu ciągle miksując do białości.

    Układanie
    Połowa ciasta -część masy-tężejąca galaretka zielona-część masy -druga połowa ciasta-wierzch smarujemy masą .Całość przecinamy na pół i odwracamy pół kołem do siebie,1/3 część boków odcinamy i delikatnie odchylamy robiąc górne skrzydło motyla każdą część obsmarowujemy z każdej strony i dwa skrzydła obsypujemy na zielono a dwa na pomarańczowo na wierzch wykładamy owoce wylewamy obydwie galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować