Zielony jak świeża trawa i żółty jak słońce sernik. Ozdobiony świeżą miętą, truskawkami w czekoladzie obtoczonymi w kolorowych posypkach oraz zerwanymi stokrotkami i fiołkami, kwiatkami
Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Do miski wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtko, Zagnieść jednolite ciasto. Równomiernie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 min.
2.masa serowa:
Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, białko, budyń, mleko skondensowane słodzone, zmiksować. Odlać 1 szklankę masy serowej, dodać kurkumę, krótko zmiksować.
Ze szpinaku odciąć ogonki, zmiksować blenderem z 2-3 łyżkami masy serowej (bez kurkumy). Dodać do pozostałej masy serowej, krótko zmiksować.
Masę szpinakową wylać na podpieczony spód. Na środek (ja użyłam lejka) wylać masę z kurkumą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec 10 minut, po tym czasie przykręcić do 160C, piec jeszcze ok. 50 minut. Ostudzić.
3.Czekoladę rozpuścić nad parą wodną, obtaczać w niej umyte i osuszone truskawki, obsypać posypkami. Układać na wierzchu sernika wraz z miętą, stokrotkami i fiołkami.
Komentarze