Wiosna w pucharku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mało kto wie, że bratki też są jadalne!

  • 60 min

Składniki:


  • kilka galaretek w różnych kolorach
    duży jogurt naturalny
    żelatyna do deserów
    bita śmietana
    tęcze żelkowe (ja znalazłam z firmy Mieszko, Zozole "Hello Żello")
    bratki - ładniej wyglądałyby mniejsze, ale ja akurat mam duże (pamiętajcie, że mają być Wasze, nie zrywane gdzieś przy drodze, pełne spalin i nie-wiadomo-czego-jeszcze)

Wiosna w pucharku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wiosna w pucharku 1. Galaretki rozrabiamy po kolei, nie wszystkie od razu - jedna się ścina w pucharku, a następną dopiero robimy. Żmudna praca, lecz efekt to wynagradza. Ja pomiędzy galaretki dawałam jeszcze warstwy jogurtu naturalnego z żelatyną: łyżeczkę żelatyny rozpuszczałam w minimalnej ilości wrzącej, przegotowanej wody i dodawałam niecały (3/4) kubek jogurtu, dobrze mieszałam i wykładałam na galaretkę. Każdą warstwę w pucharku należy najpierw "ściąć" w lodówce, zanim nałoży się kolejną.

    Gotowe galaretki dekorujemy: robimy "chmurki" z bitej śmietany, wkładamy żelkowe tęcze oraz przepłukane bratki.
  • wiosna w pucharku 2. Mój młodszy synek oczywiście nie mógł się powstrzymać przed wepchnięciem rączek w bratki ;)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy