Wiewiórka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Do niedawna mieszkaliśmy z rodzicami, a wiewiórkę piekła moja mama. Ponieważ to ulubione ciasto mego synka, więc przepis musiałam zabrać ze sobą.

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 2 szkl. mąki
    ● 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    ● 3/4 szkl. oleju
    ● owoce ze słoika lub z puszki
    ● tłuszcz do formy

Wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka, cukier i cukier waniliowy
    ubijamy mikserem na pianę. Mąkę przesiewamy,
    mieszamy z proszkiem do
    pieczenia i sodą i dodajemy
    do jajek. Wlewamy olej, miksujemy
    (ciasto powinno być
    gęste). Dokładamy owoce,
    mieszamy łyżką.
  • 2. Podłużną formę do pieczenia
    smarujemy tłuszczem.
    Wykładamy w niej
    równomiernie ciasto. Piekarnik
    nagrzewamy do 180 °C, wstawiamy
    formę. Ciasto pieczemy
    ok. 1 godziny.

Porady

Do ciasta wykorzystuję brzoskwinie z puszki i wiśnie z kompotu. Owoce jednak mogą być dowolne. Można dodać także bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy